Публична дискусия за проект "Пристройката"

Публична дискусия за проект "Пристройката"

ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА ДИСКУСИЯ

През 2019 г. се навършват 30 години от създаването на ТР „Сфумато“ – една от малкото останали действително креативни стратегии за живо изкуство не само в България. Водени от мечтата за театъра като друг живот, от „тъга по световната култура“ /Манделщам/ и засилваща се тревога за състоянието на човешкото днес – с много усилия и малко средства – не сме спрели да правим, да откриваме свой път и свой език.

От десетилетия „Сфумато“ е най-отвореното пространство за всички качествени идеи и опити на младите от всички изкуства и много националности. Работим с над 200 актьори годишно, 300 представления, десетки ателиета и устойчиви модели на работа, методики, форуми и акции с фокус върху природата на артистичния импулс, артистизма като човекознание и сцената като трибуна на смисъл и истина.

От години имаме проект за разширяване на пространството наречен „Пристройката“, който предвижда крайно необходимите втора зала с 400 места и „умна“ сценична механизация; складове за декор и помещения за настаняване на артисти по време на „Малък сезон“ /нашия фестивал за най-младите/, международни ателиета и копродукции, резиденции и репетиции.

Българското Министерство на културата стои зад проекта. В момента текат процедури по съгласувания и публични обсъждания.

Не се съмняваме, че каузата ни в битката за смисъл и срещу върлата комерсиализация на живота е обща. Проблемът на културата не е само проблем на хората, които работят в областта на културата – това е проблем на всички, които мислят за бъдещето и той трябва да се решава днес, утре ще бъде късно.

Очакваме вашето изречение за подкрепа, което ще помогне проектът да бъде приет, класиран за финансиране и осъществен. 

Очакваме ви на поредното публично обсъждане на проект „Пристройката“, което ще се проведе на 20-ти септември от 18 ч. в залата на „Сфумато“.

Проф. Маргарита Младенова
Проф. Иван Добчев
Всички новини