ПОДКРЕПА КЪМ ПРОЕКТ "ПРИСТРОЙКАТА"

ПОДКРЕПА КЪМ ПРОЕКТ "ПРИСТРОЙКАТА"

публикация във Фейсбук профила на Сфумато на писма, изпратени по електронна поща - до 1 ноември 2018 г.
 
Мирослава Гоговска - актриса
Двайсет години съм свидетел на това, през какви трудности преминаха и колко усилия положиха Грети и Иван, за да създадат „Сфумато“ – културно пространство за срещи, ателиета, дискусии, обмен на информация и задълбочена откривателска и изследователска работа в областта на театъра и изкуството. Свидетел съм също и на това, с какво се сблъскват младите режисьори и актьори, завършили театралните училища в България и как театър ”Сфумато“ им дава възможност да реализират своите идеи и потенциал. Изцяло подкрепям инициативата „ ПРИСТРОЙКАТА“! Смятам, че дължим тази възможност на всички, които вярват, че театърът е тяхно призвание и мисия!
 
Елена Димитрова - актриса
Театрална работилница "Сфумато" е дългогодишното доказателство, че може да съществува театър със собствен вкус, метод и посока. Не бива да се пропуска възможността този театър да се превърне в международно средище за артисти и да бъде нашата обща възможност за среща с изкуството в световен мащаб.Нещо, което все още липсва в България.
 
Жорета Николова - актриса
Проект Пристройката! Подкрепям! Изобщо се чудя как може да се оспорва.
Това начинание е кауза.То не обслужва частен интерес, лична облага или нечия суета. То е Дело, обществено дело, народно дело! То касае града ни, културата, театъра, младостта, бъдещето. То вече като помисъл е гордост за София.
Перспективата да се създаде културен център, където да се събират млади и не само млади хора, да експериментират, творят, дискутират, да реализират идеите си, да излагат картини, фотографии, да показват филмите си, да четат поезия и проза, да спорят и обсъждат, да живеят в режим на съзидание е ценност, голяма ценност за днешния ден и във времето.
Проект Пристройката е битка за духа и културата на България!
Проект Пристройката е възможност да спрем бягството на българите от България! 
Моля ви, съвземете се и дайте път и благословия за изграждането му.

 
Светлана Янчева – актриса
Подкрепям с цялото си сърце проекта ,,Пристройката'' на театрална работилница Сфумато, защото това е изключителна инициатива с далечна мисъл и цел. Ако на някой наистина му пука за младите актьори, режисьори, музиканти, художници, драматурзи, поети, то това е този театър. Той им отваря вратите си за да направят първите си стъпки и да заявят, че ги има. Работила съм толкова години с Грети и Иван, и знам, че това е тяхната мечта, тяхната мисия – да създадат културно пространство, модерна база, в която да се канят чужди трупи, световни имена (културен обмен от който имаме болезнена нужда), където да се правят ателиета и добър театър с висок вкус. Възхищавам се и не просто вярвам, че това ще се случи, а то трябва да се случи.
 
Кремена Димитрова - директор комуникации и специални събития в Издателство Колибри, театровед и културолог
Сфумато е остров в океан от тиня. 
Сфумато е основанието ми да вярвам,че словото и духът на театъра имат дом.
Сфумато е изкуство да рисуваш въздуха, но и самият въздух.
С вас съм!

 
Иван Бърнев - актьор
Не оставяйте този театър да умре, той се нуждае спешно от живителни сили като тази пристройка, която ще позволи на театър Сфумато, да разгърне потенциала си с истинската му сила. Център за всички млади, които наистина обичат и гледат на театъра като нещо различно от чистото забавление, млади актьори и режисьори, които наистина имат идеи, енергия и потребност да изразяват себе си, ателиета с международно участие на известни преподаватели, фестивала Малкия сезон, Неделното училище за деца....всичко това не може да се случи без разширяване на театър Сфумато! 
Иван Бърнев

 
Съюз на артистите в България
ДО ПРОФ. МАРГАРИТА МЛАДЕНОВА
ДИРЕКТОР,
ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО“
Уважаема професор Младенова,
Уважаеми колеги,
Отдавна знам, че по-добрата половина от човечеството ходи на театър. И тъй като това не е
никак малко, също така знам, че на тази половина от нас трябва да се осигурят пространства, където театърът да се случва по възможно най-добрия начин.
Във връзка с проекта за разширяването на ТР „СФУМАТО“, наречен още „Пристройката“,
заставам твърдо зад каузата и категорично подкрепям усилията на целия екип на проф. Младенова и
проф. Добчев за развитието на едно по-добро място за театър и творчески търсения. Вярвам, че обществото не е напълно изгубено и все още има хора, които могат да се обединяват в подобни моменти. Призовавам всички колеги да подкрепят проекта на ТР „СФУМАТО“!
С уважение,
Христо Мутафчиев
Председател на САБ

 
Николай Йорданов - театровед, професор в Института за изследване на изкуствата и НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Здравейте приятели и колеги,
давам пълната си подкрепа за разширяването на работилницата! Това е кауза не само на нейните основатели, но и на всички театрали и зрители, които са били въвлечени в нейните цикли на творческо производство. Успех!

 
Весела Петрова -журналист и продуцент БНТ1 "Библиотеката " и "Денят започва с култура"
Да подкрепим Проекта "Пристройката", защото театър "Сфумато " е пространство на свободата и възможност всеки от нас да бъде себе си!



 Васил Дуев - актьор и режисьор
Здравейте. Аз се усетих, че и аз всъщност живея в квартала – на квартира. От името на квартала аз кой знае какво няма да кажа, но като студент на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев - от студенти имаме шанса да пътуваме навън и да сравним с другите академии какво е нивото и какво се случва. И още от студенти с Василена помним, че отиваме в Киев, там бая академии – Китай и други играят, някои представления по-добре, други – по-зле. Но да видиш, че си научен на нещо, дето е такава рядкост в европейския и въобще в световния театър и си носител на това нещо, е изключително чувство и е изключително, че всички това го споделяме. И ако това нещо се развие, ще разгърне и капиталът на такива хора, които са носители на това и на идеите, които ще произтекат от тези хора. Благодаря.

Снежина Петрова - актриса, преподавател по актьорско майсторство и ръководител на департамент „Театър“ на НБУ
Аз закъснях за началото, но мисля, че нищо не съм изпуснала. Мога да предположа какво сте казали и как нищо не се е променило. Това не ме изненадва въобще. Аз в случая няма да се изкажа като ваша ученичка, а като човек, който работи в Овча купел, един друг район на София. Опитваме се да водим някаква битка и ние, този център на НБУ и театърът, който там се построи да станат театър на общността, място за културни проекти и срещи в един отдалечен от центъра район. Тук не е отдалечен от центъра район, но трябват наистина много усилия, общи усилия дори, за да дойде потокът. Защото това е едно много специално място тук – с Консерваторията, с музикалното училище и с един по-некомерсиален дух, който тази Пристройка абсолютно може да узакони, да стане емблематична за района и да даде пример на други райони какво да правят в тази посока. Защото мощта, която Сфумато има и има шанс да реализира тази Пристройка, може да бъде пример за други такива малки общности и организации биха могли да последват в другите райони на София. Но от някъде трябва да се започне. За нас би било много добре да имаме такъв модел, да се види той как работи и след това да можем някакси и ние да имаме, как се наричаше това в проектите, не мога да се сетия за тази терминология, но един такъв пример, който да цитираме и да кажем – ето ги резултатите, ние бихме искали нещо подобно, но малко по-различно. И колко райони има в София и колко работа предстои…така че от името на Овча купел.
 
Димитър Радичков - директор на издателството на БАН
Аз ще се изкажа като гражданин на квартала. На Оборище 22, тук ми е личната карта. Нашият квартал е много консервативен. Това, което каза проф. Каприев, че тука доста хора не са дошли поради двигателни проблеми, и нашият квартал малко застарява вече. И за нас да отидем до ул. Раковски е много далеч. И сме изключително щастливи, че в близост имаме вече четири и един пети театър се опитва да проходи от доста време – Модерен театър, тази малка заличка. Така че, колкото повече, толкова по-добре. Проектът е прекрасен. Аз говоря не само от свое име, но и от името на моето семейство, на моята кооперация, на близките ми приятели. Защото нашият квартал се напълни със страшно много заведения, може би сме на едно от първите места…може би само на ул. Витошка има повече заведения, отколкото в нашия квартал. И действително, това, което каза и проф. Каприев, една дребна сума пари да се даде за това прекрасно място в София, което сега обраства с буренак и е отвратително и нощно време жените го заобикалят и не искат да минават от там, би било прекрасно. Така че от името на жителите на квартала, което е важно за общината, театралите не са важни за общината – те естествено, че ще подкрепят едно такова нещо, изказвам нашата подкрепа. И ако ми се възложи, ще събера подписка във ваша защита. На добър час!


Виолета Дечева - професор, доктор на изкуствознанието, преподавател в Нов български университет 
Откакто ТР “Сфумато” съществува в театралното поле не само на България, театърът създава нови пространства. Разширява светове и заселва нови територии с виденията и търсенията си.
С такава смелост и устойчивост в турболетни времена го правят малцина. 
“Пристройката” е продължение в тази им мисия. И е крайно време да се осъзнае, че тя не е само на ТР “Сфумато”. Тя е обща. За общността ни. Затова се нуждае не просто от подкрепата ни. Те винаги са я имали. Имат я и сега.
Нуждае се от ангажирането на обществените и държавни институции с нея!

 
Георги Господинов - писател
Бях свидетел през тези години как, докато други затваряха, Грети и Иван отваряха пространства за култура. Знам колко трудно се прави това тук. Подкрепям с името си и с каквото друго мога тяхната мисия по построяването на това ново пространство за култура, наречено просто „Пристройката”. Казано е, че има време за събаряне и време за градене. Но да градиш във време на събаряне е истинската сила и мъдрост, отвъд мъдростта на Еклисиаста. И само малцина го могат. Благодаря, Грети и Иване, че градите в такива времена, тук и сега. С вас сме. 
Георги Господинов

 
Станислав Памукчиев – професор, преподавател в Националната художествена академия
Изречение за подкрепа: "Сфумато" е гравитационен център, който събира останките духовна плът, разпилени в шума и илюзорността на ситуативното, прагматично и консумативно живеене.
проф. Станислав Памукчиев, НХА

 
Георги Каприев – професор, доктор на философските науки, преподавател във Философския факултет на Софийски университет „Климент Охридски“.
Здравейте!
Едва ли вече някой се съмнява, че "Сфумато" е национален капитал със страховита производителност и възвръщаемост; този капитал е обаче жив и иска да бъде поддържан - да го направим, че да не ни е срам пред внуците ни, тези безмилостни съдници. 
Георги Каприев

 
Августа Манолева – журналист
Ще се видим, колеги. 
Убедена съм, че Сфумато - мястото за концепции, ще успее в каузата си. 
До скоро.
Августа М.

 
Габор Томпа – румънско-унгарски режисьор, генерален и артистичен директор на Унгарския театър в Клуж, Румъния, президент на Съюза на театрите на Европа, преподавател по театрално изкуство в Университета на Калифорния – Сан Диего 
18.09.2018
Скъпа Маргарита, скъпи Иван,
Извинете късния ми отговор, имах някои здравословни проблеми с майка си и съм в репетиции на „Венецианския търговец“ в Клуж, чията премиера е на 28 септември.
Намирам проекта „Пристройката“ за прекрасен и важен за създаването на ново пространство, предназначено да съхранява културните ценности на вашата страна като част от застрашената европейска цивилизация. Считам това за изключителен пример как отговорните артисти мислят за бъдещето на театралното изкуство и ролята му в обществото ни.
Имате пълната ми подкрепа да постигнете тази необикновено жизнена/извънредно съществена/ цел и планирам да запозная с проекта Управителния съвет на Съюза на театрите на Европа на следващата ни среща на 24 септември в Атина, за да излезем с писмено изявление за подкрепа от членовете на Съвета.
Пожелавам ви всичко най-добро и се надявам да ви видя в Клуж през ноември.
С най-топли чувства
Габор

 
Серджо Ескобар – директор на Пиколо театро ди Милано
Милано, 17 септември 2018
Скъпа Маргарита Младенова, 
Скъпи Иван Добчев,
С настоящето ви давам пълната ни подкрепа за дейността ви в България и Европа.
Вярваме в значението на вашия театър и на изключителната/забележителната изследователска работа, която вършите в областта на културата.
Силно се надяваме,че вие ще продължите да работите успешно и ще получите финансовата помощ, от която се нуждаете, за да показвате вашата добра работа.
С най-искрени чувства,
Серджо Ескобар

Жан-Пиер Тибода – френски журналист, дългогодишен редактор на вестник „Либерасион“, автор на блог в информационния сайт Mediapart
11.09.2018
Скъпа Маргарита, скъпи Иван, скъпо Сфумато,
О, да, подкрепям ви в това легитимно начинание, увенчаващо и възраждащо вашите трийсет години, които са ни оставили прекрасни спомени. Искаме още такива. И тази нова сграда с така добре замислени планове на един проект, едновременно скромен, но и с голям мащаб, който трябва да сеслучи. Без да се чака. София има нужда от него и затова и европейският театър има нужда от него. С цялото сърце съм с вас.
С приятелски чувства, 
Жан-Пиер Тибода

 
Бернар Февр д’Арсие – френски театрал, дългогодишен директор на Авиньонския фестивал
04.09.2018 
Скъпи приятели,
Подкрепям ви с цялото си сърце.
Винаги съм имал голям респект към вашата работа и се надявам тя да продължи в най-добрите условия. Вие сте ценени във Франция и аз съм горд, че бях един от първите като представих ваш спектакъл на Авиньонския фестивал.
С уважение и приятелство,
Бернар Февр д’Арсие

 
Габриел Шанкс – американски режисьор, директор на „Драма Лиг“ – Ню Йорк
4 септември 2018
До всички, за които може да се отнася:
С това писмо изразяваме пълната си и силна подкрепа за Театрална работилница „Сфумато“ и техния проект ПРИСТРОЙКАТА.
През 2019 г. Театрална работилница „Сфумато“ ще чества 30-годишнината на съществуването си. За това време, тя се утвърди като една от най-забележителните театрални компании в Европа, с международна репутация нямаща равна на себе си в българския театър. „Драма Лиг“ се е възхищавала на техните великолепни театрални представления, а работата им в подкрепа на младите и новите артисти е наистина изключителна.
Проектът за разширяване на пространството, наречен „Пристройката“ е жизнено необходима следваща стъпка за „Сфумато“ и за по-нататъшния просперитет на българската театрална общност. Надеждата ни е, че той ще стане дом за по-големи програми и работа на „Сфумато“, даващи възможност на новите поколения да се докоснат до великолепния артистизъм на театралната работилница.
Не се колебайте да протегнете ръка към мен, ако мога да ви бъда полезен.
Ваш,
Габриел Стелиан-Шанкс

 
Жорж Баню – френски театрален критик, професор в „Сорбоната“, Институт за театър – Париж
04.09.2018
Каква красива сграда.
Изпращам ви мислите си на възхищение и приятелство за този ... „вдъхновен“ проект.
Какъв красив проект... благодаря ви, че ми го изпратихте.
Нека вашата инициатива се осъществи.
Вашият приятел, Жорж

 
Константин Киряк – румънски актьор, генерален директор на Национален театър „Раду Станка“, президент на Международния театрален фестивал - Сибиу
Скъпи приятели,
От името на Международния театрален фестивал в Сибиу и Националния театър „Раду Станка“ подкрепям дейността на Театрална работилница „Сфумато“.
Моля изпратете ми предложение за един от вашите най-представителни спектакли, за да анализираме възможността да го представим на следващото издание на нашия фестивал (14-23 юни 2019 г.).
С най-добри чувства,
Константин Киряк

 

 

Kostadin Bonev Скъпи приятели, на всички места, където сте правили театър, съм се чувстеал у дома си
 

Keti Raykova 
Клас проф.Маргарита Младенова 2018

Имаме нужда от пространство, където да създаваме! ...
„Представлението е надреалност. Има сцена, има магическо пространство, има купища репетиции, има нещо, като завера, непрекъснато се събират хора, работят си върху гласовете, тренират си телата, четат текстове...
Те луди ли са? Какво си въобразяват, че правят?! 
Ами, СЪЗДАВАТ една надреалност, която е по-друга, по-различна, по-висока, по-смислена, по-предизвикателна, по-невероятна от живота.”
Проф. М.Младенова


Снежина Петрова · 447 общи приятели
Грети и Иван, приятели и колеги от Сфумато, от сърце ви пожелавам и тази победа! И я пожелавам и на целия кръг съмишленици, които дишаме толкова години вашия театрален въздух. Имаме нужда от още кислород:)
 

Jana Rasheva Горещо подкрепям проекта"Пристройката" и бих помагала с каквото е по силите ми не само защото Маргарита Младенова и Иван Добчев са и винаги ще бъдат МОИТЕ УЧИТЕЛИ с главни букви в сърцето и ума ми...! А защото само хора с висок, несломим дух, с огромен  енергиен заряд и талант като техния биха могли за 30 години от "нула, от игла и конец", от едната висока идея и мечта, да създадат театър, триумфиращ със спектаклите си по световни театрални сцени и престижни фестивали; да сменят (по принуда) четири театрални пространства, да построят две, да преживеят разрушаването на едно; междувременно да възпитат поколения актьори и режисьори, като през това време не престават да дават възможност на десетки (вече стотици) млади хора да реализират проектите си. "Сфумато" е театрален център, който работи 12 месеца в годината и осъществяването на проект"Пристройката" би създало много по-добри условия за тази работа и за по-мащабното разгръщане на "Сфумато" в международен театрален център. "Пристройката" е не само проект за изграждане на най-добрата театрална сцена в България, но и инвестиция в Бъдещето. В бъдещето на Театъра, на Духовността. И надежда, че многогодишните усилия на "посветените, на хората с мисия" като Иван и Маргарита, могат да се капитализират и пренесат в бъдещето, да осветяват като олимпийски факел пътя на следващите. Защото съхраненото и умноженото е не само памет. То дава и вяра, и сили, и смисъл. Като всичко, което прекрачва в бъдещето, остава след нас и живее като дух, дори когато сенките ни вече са изчезнали.
 
 
 
Marion Darova Подкрепям! Разширявайте пространството, разширявайте мисленето ни, винаги наши учители!

Mira Iskarova Вярвам, заради времената в които ТР “Сфумато” няма да има нужда от спасителни въжета!
 

Nevena Kaludova С вас съм!
 

Stefan Ivanov Този необходим за всички нас проект неизбежно ще се осъществи - въпреки всички спънки. С вас сме.
 

Anastasiq Ingilizova С две ръце подкрепям проекта “ Пристройката “!!! Нужен е не само за всички , които сме имали късмета да сме част от тази работилница , а и за всички онези , които следят като публика различното случване в това пространство ! Случване , което дава възможност за другото живеене в театралният ни живот ! Грети, Иване , нека вашата инициатива се осъществи !
 

Albena Georgieva Откакто съществува ТР Сфумато по убеждение и неизбежност води битка за разширяване на театралното пространство - метафорично и буквално! Дано тази с проекта "Пристройката" най - после приключи и мечтата за разширяване се случи и във видимата реалност! Грети, Иване, здраве и сила! Гореща подкрепа!Bottom of Form
Bottom of Form
 
 

Emmy Barouh Грети и Иван, вие съхранявате едно пространство, което създава смисъл, устоява срещу всеобщия разпад, съпротивлява се, събира хора. Това не може да бъде разпиляно. С вас сме!
Katherina Keremidchieva 
Вчера в 9:22 ч. · 
Мили хора.
Най-смисленото театрално пространство в България, тази малка подуенска баня, пазеща магията на битието, това очарователно бойно поле за смисъл, кацнало накрая на Заимов, има нужда от нашата помощ и подкрепа, за да се разшири, извиси, развие и да приютява и създава все по-смислени, големи и необходими на душите ни текстове и светове.
Маргарита Младенова и Иван Добчев са наши най-ценни учители и подкрепата ни е безусловна. Помислете сега вие, колко би било невероятно в София да притежаваме такова място за култура! В парка!
Ако можете, помогнете. Ако знаете кой би могъл да помогне- покажете това писмо. Споделяйте и се радвайте 
🙂
 

 
 
 
Всички новини