Оптически илюзии. Цирк.

по текстове на Даниил Хармс, Юлиaн Тувим, Михаил Булгаков

Оптически илюзии. Цирк.
по текстове на Даниил Хармс, Юлиaн Тувим, Михаил Булгаков
Сценично движение:
Адаптация и режисура:
Сценография и кукли:
Костюми:
Музикално оформление:
Фотограф:
:
Участват: Анна-Валерия Гостанян, Ангел Калев, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Любомир Желев, Венцислав Сариев
Екипът, с който създадохме “Семейство Замза” по Кафка, отново се събра, този път провокирани от текстове на двама руски писатели и един полски поет - Даниил Хармс, Михаил Булгаков и Юлиан Тувим, живели по едно и също време – първата половина на 20ти век. Автори, за които абсурдът не е средство, а стратегия. Автори, които интерпретират духа на своето време по сходен начин, с аромата на лудостта, която ни заобикаля и сега.
            Спектакълът представлява некласически модел на цирк. Движение по ръба, когато не стъпваш на земята или падаш, но това няма никакво значение; жонглираш със собствените си мисли и с мислите на хората; правиш фокус, в който можеш да разглобиш човека на частите му, но когато ги събереш - те не съвпадат. Тогава, когато стойностите са обърнати с главата надолу или са разместени. Объркан, хаотичен свят, в който и хората и предметите не са на мястото си. Човешки цирк, в който смъртта е толкова абсурдна, колкото и самият живот.
            Това e словесен, игрови опит да се създаде портрет на човека във време, изпълнено с парадокси и противоречия, в което има подмяна на ценностните критерии. Модел на човешкото общество, който започва от баналното, конкретното, реалното и постепенно се разгражда, свежда до сюрреализъм и изчезва.
            Чрез общуване със зрителя, което не е конвенционално и е осъществимо при условие, че той приеме да има роля в играта, където предварително знае, че го очакват поражения, защото авторите му (основно Даниил Хармс), са задали правилата и са си осигурили победата със своите неочаквани финали. И ще завърши безапелационно с едно небрежно махване с ръка. Без какъвто и да е коментар.
            Спектакълът е създаден чрез импровизация и това даде възможност да преобърнем общоприетите представи за правене на театър. Ще видите клоунада, физически театър и илюзии.
            Заповядайте в театъра на предизвикателството!
                                                                                                                                            Катя Петрова

 
                                                                                                                                                                          

Продукция на Театрална работилница “Сфумато” съвместно с Good Times 
 

02 / 943 38 90
14.00 - 19.00 ч.
почивен ден - неделя